Στέφωση Μαρία

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Εγκαίνια : 14 Σεπτεμβρίου 2022


Διάρκεια έως 8 Οκτωβρίου 2022

 
Πληροφορίες

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση στην γκαλερί Αργώ, με έργα εμπνευσμένα από το “Βιβλίο της Ανησυχίας” του σπουδαίου πορτογάλου συγγραφέα Fernando Pessoa.

Κατά την ιστορικό τέχνης Κλεα Σουγιουλτζόγλου, η Μαρία Στέφωση είναι μια μετα-ετερώνυμη persona στο σύμπαν του Pessoa, η οποία εκφράζει με εικόνες την εσωτερική “Aνησυχία”.

«Δεν την δημιούργησε ο ίδιος ο Fernando Pessoa, όπως τους περίφημους  ετερώνυμους, αυτόνομες και χαρισματικές οντότητες που εκφράζουν τις πολλαπλές προσομοιώσεις του μοναχικού, σε ατέρμονη φυγή και για πάντα άγνωστου, εαυτού του.

Δεν γεννήθηκε η Μαρία Στέφωση μέσα από την λαβυρινθώδη φαντασία του, δεν την έπλασε, σαν έναν άλλο εαυτό απέναντι του, ωστόσο με τρόπο απρόσμενα μοιραίο η έμπνευση της δημιουργού “αίφνης” αποκαλύφθηκε μέσα από τα γραπτά του και συγκλόνισε τον εσωτερικό της κόσμο. Πίσω από κάθε λέξη, μέσα από κάθε απόσπασμα ξεπηδούσαν οι εικόνες με άπειρους συμβολισμούς, ασύνδετα, όπως τα χειρόγραφα που βρέθηκαν στο μυστηριώδες μπαούλο, σκόπιμα κρυμμένα, σε αναμέτρηση με το πεπρωμένο»

 

 

Μαρία Στέφωση  φωτογραφία

Κλεα Σουγιουλτζόγλου κείμενο

και ένα ποίημα του Σταμάτη Πολενάκη


Γιώργος Μυλωνάς  υπεύθυνος επικοινωνίας


... αποσπάσματα, αποσπάσματα, αποσπάσματα

από την έκδοση Βιβλίο της Ανησυχίας του Fernando Pessoa,

εκδόσεις Gutenberg και μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα,

βραβευμένης με το Κρατικό Βραβείο μετάφρασης.

 

 

Με την υποστήριξη:

 


 


 

Photo Gallery

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε μερικές φωτογραφίες της έκθεσης.