Αλίκη Βενιέρη-Σκουλικίδη

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


Εγκαίνια: Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2021


Διάρκεια έως 30 Οκτωβρίου 2021

 
Πληροφορίες

Η γκαλερί Αργώ υποδέχεται στους χώρους της την Αλίκη Βενιέρη - Σκουλικίδη η οποία θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά με έργα ζωγραφικής κάτω από το γενικό τίτλο «Αγαπημένες προκλήσεις ΙΙ».

Αυτή είναι η 13η ατομική της έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 05 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 30 Οκτωβρίου 2021.

 

Για την έκθεσή της αυτή η Αλίκη Βενιέρη-Σκουλικίδη έχει φιλοτεχνήσει και γυάλινα ποτήρια ζωγραφισμένα στο χέρι.

 

«Η καταξιωμένη ελληνίδα ζωγράφος Αλίκη Σκουλικίδη προσφέρει με τις τελευταίες δημιουργίες της το απαύγασμα της μακράς και γόνιμης καλλιτεχνικής της πορείας κατά την οποία με τις λεπταίσθητες εικαστικές της επιφάνειες κατέθεσε μία ευρύτατη σειρά υφολογικών προτάσεων και απέδωσε με την τέχνη της το κατά τον Στέλιο Λυδάκη «ακατάπαυστο γίγνεσθαι» της γραφής της.

Γνήσιο τέκνο της καθαγιασμένης αιγαιοπελαγίτικης φύσης, η Αλίκη Σκουλικίδη εξερευνά , πάντα με αγάπη, τις αξεπέραστες αποχρώσεις του γαλάζιου, τις συνεχείς εναλλαγές του λευκού και των διάφανων χρωμάτων που ξεπηδούν από την περίτεχνη παλέτα της ως εσωτερικές εκλάμψεις ενός υπερβατικού φωτός.

Αυτόν τον εσωτερικό της κόσμο ξετυλίγει άλλωστε τρυφερά στις πιο πρόσφατες δημιουργίες και προτρέπει το θεατή να μετάσχει απλά και αυθόρμητα, σε μια διαρκή συνομιλία με τον άνθρωπο και τα στοιχεία της φύσης.

Γιατί η δημιουργός έχει το χάρισμα να διαχειρίζεται τις φόρμες με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζεται τις ανθρώπινες μορφές και με τις εξαιρετικές ζωγραφικές της αρετές να αποδίδει με πολλαπλούς χρωματικούς τόνους φωτεινούς καμβάδες, σπάνιας ευαισθησίας και ποιότητας.

Καλλιτέχνης απόμακρη από πεποίθηση και σεμνή από φύση με κυρίαρχα στοιχεία την καθαρότητα των σχημάτων, τη γνησιότητα της γραμμής και την στιβαρότητα του σχεδίου, η Αλίκη Σκουλικίδη ανοίγει, απλόχερα, την άφθιτη ποίηση του δικού της σύμπαντος.»

Μαίρη Μιχαηλίδου

 


Η ζωγράφος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη. Μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Για τη ζωγραφική της τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις, όπως της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας και του Δήμου Αθηναίων. Αναφορές για το έργο της υπάρχουν στις εκδόσεις Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, Λεύκωμα Ελλήνων Καλλιτεχνών 1800-1975, Έλληνες Ζωγράφοι κλπ.

Έργα της βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης και σε άλλες συλλογές.

 

 

Photo Gallery

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε μερικές φωτογραφίες της έκθεσης.