Τσαγγαράς Πανίκος

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


Εγκαίνια : Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019


Διάρκεια ως 9 Φεβρουαρίου 2019

 
Πληροφορίες

«Ο Πανίκος Τσαγγαράς προβάλλει στα έργα του την πραγματικότητα, ανακαλύπτει την ποιητική της αξία και την αναγάγει σε πνευματικό αποτέλεσμα.

Από τον δάσκαλό του Π. Τέτση πήρε την αγάπη για τις έντονες διαβαθμίσεις των χρωμάτων. Έτσι, η ζωγραφική του είναι κυρίως ένας χρωματικός ύμνος στο τοπίο, μια ωδή στη φύση της πατρίδας του, την Κύπρο. Τα τοπία και στοιχεία της κυπριακής φύσης στα έργα που αποδίδει σε ελεύθερη απόδοση ο Πανίκος Τσαγγαράς, μεταπλάθοντάς τα συνθετικά, διακρίνονται για τη χρωματική ευεξία και τον αδιόρατο λυρισμό τους.

Με την αμεσότητα που χαρίζει ο καλλιτέχνης σε ένα έργο, όταν το ζωγραφίζει «εκ του φυσικού», με τη σιγουριά ενός άξιου μαστόρου και με το μεράκι του ανθρώπου που επιθυμεί να συλλάβει ζωγφαφικά τη διαφάνεια του φωτός και την αίσθηση της ομορφιάς που σβήνει, έχει δημιουργήσει μια ενότητα έργων με θέμα την Κύπρο.»

Αλέξια Σερέζη

 

Ο Πανίκος Τσαγγαράς γεννήθηκε το 1964 στο (Τουρκοκρατούμενο σήμερα) Τρίκωμο Αμμοχώστου. Το διάστημα 1984 -1989 σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Π.Τέτση. Ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας, νωπογραφίας (φρέσκο), ψηφιδωτού, ιστορίας της τέχνης, ιστορίας της αρχιτεκτονικής, παιδαγωγικών, φιλοσοφίας της τέχνης και ρυθμολογίας στην ίδια σχολή. Από το 1991 είναι μέλος στο Ε.ΚΑ.ΤΕ Κύπρου. Το 2008 απέκτησε τον τίτλο Master στη ζωγραφική. Το 2014 και 2016 απέσπασε παγκύπριους επαίνους στους διαγωνισμούς ζωγραφικής που προκήρυξε το Ίδρυμα «Τηλέμαχος Κάνθος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αυτή είναι η 9η ατομική του έκθεση, ενώ έχει πραγματοποιήσει άλλες 8 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και έχει παρουσιάσει δουλειά του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του Προεδρικού Μεγάρου, της Κρατικής Πινακοθήκης, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό ως ζωγράφος αλλά και ως καθηγητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση.

 

 

 

Photo Gallery

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε μερικές φωτογραφίες της έκθεσης.